Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Εκδρομή οργανωμένη από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα

 

Η εκδρομή μας ξεκίνησε από το σχολείο 8:30 το πρωί, με όμορφο ανοιξιάτικο καιρό. Μετά από σχεδόν μία ώρα φτάσαμε στις αλυκές Καλλονής. Εκεί μας συνάντησε ο κος Θανάσης, υπεύθυνος οργάνωσης της εκδρομής από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα.

Ο κος Θανάσης μας ξενάγησε στον χώρο των αλυκών και μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία των αλυκών και την οικολογική και οικονομική τους σημασία.

Οι αλυκές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την τοπική πρωτογενή παραγωγή και γαστρονομία, συνεπώς και με την οικονομία της Λέσβου. Ο χώρος των αλυκών διαμορφώνεται σε ειδικές εκτάσεις, τα ?αλοπήγια? ή ?τηγάνια?, όπου γίνεται βαθμιαία εξάτμιση του θαλασσινού νερού που είναι αποτέλεσμα της ταυτόχρονης δράσης της ηλιακής ακτινοβολίας και του μικροκλίματος.

Η περιοχή αυτή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και έναν από τους 10 σημαντικότερους της Ευρώπης ως προς την βιοποικιλότητα. Τα τεράστια λευκά βουνά ανεπεξέργαστου αλατιού στους ανοιχτούς χώρους απόθεσης σε συνδυασμό με τα εκατοντάδες πουλιά που φιλοξενούνται στο οικοσύστημα αυτό, έδωσαν μία μοναδική νότα στην εκδρομή μας.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον καταρράκτη της Πέσας, που βρίσκεται μεταξύ Αχλαδερής και Βασιλικών. Εκεί, κατηφορίσαμε προς τα παρατηρητήρια του καταρράκτη, αφού πρώτα μας μοιράστηκαν σάντουιτς και νεράκια.

Το τοπίο ήταν μαγευτικό, η ξενάγηση πολύ ικανοποιητική και οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα δύο μέρη που επισκεφτήκαμε, θέτοντας συνεχώς ερωτήσεις και βγάζοντας πολλές φωτογραφίες και βίντεο.

 

Η εκδρομή έγινε στα πλαίσια δύο σχολικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων