Κανονισμός λειτουργίας σχολικής βιβλιοθήκης

 

 

Στα πλαίσια της ίδρυσης και λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης, σας γνωρίζουμε τον εσωτερικό κανονισμό χρήσης-δανεισμού απαραίτητη πυξίδα για την ουσιαστικότερη και λειτουργικότερη συνεργασία μας.

 

 

 

1) Χρήστες της βιβλιοθήκης μπορούν να γίνουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και μέλη της τοπικής κοινωνίας μετά από την απόκτηση κάρτας μέλους που εκδίδεται μετά από καταγραφή των προσωπικών στοιχείων τους.

 

2) Τα μέλη έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης (αναγνωστήριο, φωτοτυπίες, δανεισμό).

 

3) Υπάρχει ανοικτή πρόσβαση στην συλλογή. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια.

 

4) Οι χρήστες αφήνουν στην είσοδο της βιβλιοθήκης τις τσάντες τους. Επίσης κρεμούν παλτά ή επανωφόρια στην υπάρχουσα κρεμάστρα.

 

5) Σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης τηρείται απόλυτη ησυχία και δεν επιτρέπονται εδέσματα και κάθε είδους ποτά ή ροφήματα.

 

6) Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα στο αναγνωστήριο, για φωτοτυπίες και για δανεισμό.

 

7) Οι χρήστες επανατοποθετούν στα ράφια τα βιβλία  στη θέση που θα υποδειχθεί από τον/την υπεύθυνο/η.

 

8) Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για όλο το υλικό της εκτός από τα πληροφοριακά έντυπα, τα σπάνια βιβλία, τα βιβλία αυξημένης ζήτησης, τις βιντεοκασέτες, τις κασέτες ήχου, τα CD-ROMS και τα περιοδικά.

 

9) Ο δανεισμός γίνεται με αυτοματοποιημένο πρόγραμμα Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

 

10) Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν μέχρι δύο βιβλία συγχρόνως για επτά (20) ημέρες με δυνατότητα παράτασης το μέγιστο (7) επτά ακόμα ημερών εφόσον δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος.

 

11) Ουδεμία καθυστέρηση επιστροφής θα επιτρέπεται. Για κάθε (3) τρεις ημέρες καθυστέρησης επιστροφής δανεισμένου υλικού, επιβάλλεται στα μέλη 1 βαθμός ποινής.

 

12) Σε κάθε περίπτωση, κάθε δανεισμένο υλικό θα επιστρέφεται στο τέλος του σχολικού έτους και οπωσδήποτε προ της ενάρξεως των απολυτηρίων εξετάσεων

 

13) Οι χρήστες θα είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν τα οποία παραδίδουν σε αρίστη κατάσταση μετά τη χρήση. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα δανειζόμενα ή χρησιμοποιούμενα υλικά επιβάλουν μέχρι 3 βαθμούς ποινής. Στο μέλος που επιστρέφει υλικό σε κακή κατάσταση επιβάλλονται 3 βαθμοί ποινής υποχρεούμενος παράλληλα να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο υλικό. Αν τούτο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο καταβάλλει ολόκληρο το αντίτιμο της τρέχουσας αξίας.

 

14) Η κάρτα μέλους αναστέλλεται:

 

01) για 30 ημέρες με την συμπλήρωση αθροιστικά (3) τριών βαθμών

 

02) για (3) διδακτικούς μήνες με την συμπλήρωση αθροιστικά (6) βαθμών

 

03) για (5) διδακτικούς μήνες με την συμπλήρωση αθροιστικά (10) βαθμών

 

15) Οι μαθητές που δεν θα έχουν επιστρέψει ή αντικαταστήσει, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, υλικό που θα έχουν δανειστεί ή χρησιμοποιήσει, δεν λαμβάνουν το ενδεικτικό ή το απολυτήριο ή το πιστοποιητικό μεταγραφής

 

16) Η ταυτότητα μέλους παραμένει στο γραφείο κατά την είσοδο στην βιβλιοθήκη για χρήση και παραδίδεται με την αποχώρησή του

 

17) Οι χρήστες που θα είναι χρεωμένοι με υλικό που δεν το έχουν επιστρέψει, δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσθετου δανεισμού.

 

18) Το δικαίωμα δανεισμού δεν μεταφέρεται σε άλλους. Ο κάθε ένας δανείζεται για τον εαυτό του.

 

19) Ο δανεισμός θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας

 

20) Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή υλικού αν δεν θα έχει περάσει από την διαδικασία δανεισμού

 

21) Κατά την έξοδο γίνεται έλεγχος και είναι υποχρεωτικός για όλους. Οι χρήστες πρέπει να δείχνουν κατανόηση, ευγένεια, προθυμία.

 

22) Η πρόσβαση στο διαδίκτυο (Internet) γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Η χρήση θα επιτρέπεται ½ ώρα την ημέρα με δυνατότητα παράτασης έως 1 ώρα εφόσον δεν θα υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος σε αναμονή.

 

23) Κλοπή ή απώλεια κάρτας μέλους ,δηλώνεται στην υπεύθυνο της βιβλιοθήκης.